theaterlab

Algemeen

Het TheaterLab, de wijkwerking van MOB, heeft als doel om jonge mensen uit de wijk kennis te laten maken met theater en elkaar. Mocht de kennismaking bevallen, dan kan er mogelijk een vervolgtraject worden aangeboden.

loppjtheat.jpg

Het lab bestaat uit twee stappen:

STAP 1, de allereerste ontmoeting met het spelen van theater. Dit traject is gericht op een specifieke doelgroep uit het district en wordt op maat ontwikkeld. Het is een kort en intens dompelbad en resulteert in een kleine voorstelling.

 

MOB werkt in dit project vaak samen met een kunstenaar uit het district. Het uitgangspunt is om jongeren die hier wonen of naar schoolgaan ook buiten school met elkaar in contact te brengen via bv spel, beweging en taal en hen te laten ervaren wat theater kan zijn.

Het theaterbad is zeer laagdrempelig, maar raakt binnen de spellessen vele lagen aan zoals; samenwerken, zelfvertrouwen, plezier, interresses, kunst en wereldbeschouwing.  

STAP 2 bestaat uit een reeks van 18 workshops, 2 masterclasses en 3 te bezoeken voorstellingen waarbij jongeren kennismaken met andere kunstdiciplines zoals dans, muziek, beeldende kunst. Aan het einde van dit traject presenteren verschillende organisaties uit Antwerpen en omstreken hun kunstaanbod aan de jongeren. Zo komt de volgende stap naar nog meer cultuurparticipatie binnen handbereik.

theaterlab 2140

VOORBIJ

Algemeen

Ook dit seizoen slaan NEST en Rataplan de handen in een voor een derde editie van TheaterLab 2140 STAP 2. We werken voor dit project al enkele jaren samen met een Vrijetijdtoeleider van de Stad Antwerpen en een Cultuurtoeleider van district Borgerhout. Dit seizoen werken we opnieuw samen met Marco Polo, een school met hoofdzakelijk OKAN leerlingen. We werken hier met jongeren die samen een realistische afspiegeling zijn van de inwoners van Borgerhout.

Als afsluiter van dit theaterlab nodigden we verschillende culturele organisaties uit die vervolg cursussen aanbieden waaruit de spelers kunnen kiezen. Dit is een informeel gesprek tijdens een diner dat de spelers zelf klaarmaken. Organisaties die dit mee aan tafel ziten zijn: A School Called Tripe, MAF, Fameus, Kunst Z, Theaterwerkplaats NEST, Jong Wild, HETPALEIS en De Academie van Borgerhout.

theaterlaaaaaa_edited.jpg

Voor wie

Jongeren tussen 12 en 15 en tussen 16 en 20 jaar zonder ervaring in theater, dans of muziek. Je woont in district 2140 of je gaat in dit district naar school.

Waar + wanneer

Iedere maandag van 1 oktober 2018 tot en met 11 maart 2019. Telkens van 17u30 tot 20u in Rataplan. Toonmoment op 25 februari 2019 om 19u30 in Rataplan.

theaterlab 2020

VOORBIJ

theaterlab5.jpg

Algemeen

STAP 1 is een theaterdompelbad voor jongeren van en rond het Kiel in Antwerpen. De workshops vinden plaats in CC NOVA.

Tijdens STAP 1 willen we in zeer korte tijd en heel concreet, een indruk geven aan jongeren over wat theater kan zijn. De persoonlijke verhalen en ervaringen van de deelnemende jongeren zijn tijdens dit project de drijvende motor achter wat er gemaakt wordt. Voor CC NOVA dacht NEST een parcours uit i.s.m Said Boumazoughe (o.a. NoMobs)  en Soraya Rademaker (NEST). Zij werken zeven volle dagen met een groep jongeren naar een kort toonmoment / performence / statement en presenteren dit in de zaal van CC NOVA.

Voor wie

Jongeren tussen 12 en 15 en tussen 16 en 20 jaar zonder ervaring in theater of muziek. Je woont in district 2020 ofwel je gaat in dit district naar school. 

Waar + wanneer

De TheaterLab’s in CO Nova gaan door op de donderdag van 17u tot 19u30. Vanaf eind september tot en met midden maart. 

 

NEST 6.png